Bugün 8 Mart… Dünya Kadınlar Günü… Ama gerçekten kutlayabiliyor muyuz? Çiçekler veriliyor, mesajlar atılıyor, sosyal medyada #KadınlarGünü etiketi trend oluyor. Ama gerçekte ne değişiyor?
2025 yılına geldik ama kadınlar hâlâ en temel hakları için mücadele etmek zorunda. Yılın daha iki ayı geride kalmışken 49 kadın öldürüldü. 49 hayat, 49 hikâye, 49 hayal… Hepsi bir erkek tarafından katledildi. Ve bunlar sadece bilinenler! 53 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Çoğunun üstü örtülmeye çalışılıyor, kimi “intihar” denilerek kapatılıyor, kimi soruşturma bile açılmadan unutuluyor.
Peki, her yıl bu rakamlar neden artıyor? Kadınlar neden en sevdikleri tarafından öldürülüyor? Çünkü hâlâ “kadın cinayeti” değil, “aile içi mesele” olarak görüyoruz. Çünkü hâlâ “iyi hal indirimi” ile katillere yol açılıyor. Çünkü hâlâ kadınları koruyacak yasalar tam uygulanmıyor. Çünkü hâlâ “kadının yeri evidir” zihniyeti değişmiyor.
Kadın cinayetleri sadece bir güvenlik sorunu değil, bir zihniyet sorunudur. Sadece yasalarla değil, toplumun her kesiminin zihniyetiyle değişmesi gereken bir sorun. Kadınlar susmuyor, mücadele ediyor ama yalnız bırakılıyor.
Kadınlar Kendini Nasıl Koruyabilir?
Kadınlar için en büyük güvenlik önlemi aslında devletin etkili koruma sağlaması ama bireysel olarak alınabilecek bazı önlemler de var:
- Acil Durum Uygulamaları Kullanın
Kadınlar, herhangi bir tehdit anında anında yardım isteyebileceği uygulamaları telefonuna yükleyebilir:
- KADES (Kadın Destek Uygulaması): İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen bu uygulama sayesinde kadınlar tek tuşla polis çağırabiliyor.
- Alo 183 Kadın Destek Hattı: Psikolojik, hukuki ve sosyal destek sağlayan resmi danışma hattı.
- WeHelp, Whistle, My Safety Pin gibi uluslararası güvenlik uygulamaları da tehlike anında çevreye uyarı göndermeye yardımcı olabilir.
- Güvenlik Kelimesi Belirleyin
Şiddet riski altındaysanız, yakın çevrenizde güvendiğiniz biriyle gizli bir kod kelimesi belirleyin. Acil durumda sadece o kelimeyi mesaj olarak attığınızda, hemen polis ya da yardım çağırmalarını isteyin.
- Konum Paylaşımı Açık Tutun
Eğer risk altında olduğunuzu hissediyorsanız konum paylaşımınızı güvendiğiniz insanlarla açık tutabilirsiniz. Özellikle gece eve dönerken veya yalnızken Google Maps ya da WhatsApp üzerinden konum paylaşımı yapmak güvenli olabilir.
- Şiddet Yaşıyorsanız Hukuki Haklarınızı Bütün Yollarla Arayın
Şiddet gördüğünüzde şikâyette bulunmaktan çekinmeyin. 6284 sayılı yasa kapsamında kadınlar, uzaklaştırma kararı aldırabilir ve devlet korumasına başvurabilir. Eğer polis veya savcılık sizi dikkate almazsa, kadın hakları derneklerinden ve avukatlardan yardım alın.
Mücadele Bitmedi, Bitmeyecek!
Bütün bu önlemler, kadınları anlık tehlikelerden koruyabilir. Ancak asıl sorun, kadınların neden korunmak zorunda kaldığıdır! Çözüm, kadınların kendilerini savunma yolları geliştirmesi değil, şiddetin kökten bitirilmesi olmalıdır.
Bütün bunlar yaşanırken, biz bugün yine “kutlama” yapacağız, değil mi? Oysa bugün, kutlamadan çok bir mücadele günü olmalı. 8 Mart, sadece çiçek verilerek geçiştirilemez. Adalet sağlanmadan, eşitlik yaşanmadan, kadınlar özgürce hayatlarını sürdüremeden gerçek anlamda bir kadınlar günü kutlanamaz!
Ve unutmayalım… Kadınların özgürlüğü, toplumun özgürlüğüdür. Çünkü kadınların susmadığı, ölmediği, korkmadığı bir dünya hepimizin daha iyi yaşadığı bir dünya olacak.
Mücadele bitmedi, bitmeyecek!
YORUMLAR