Kaçak kazıya konu olan Kurşak Mahallesi, Edreddin Mevkiinde yer alan ve özel mülkiyete ait 102 ada 13 parseldeki alanda, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanlarınca yapılan incelemelerde, MÖ 350-300 yıllarına tarihlenen Geç Klasik ve Hellenistik Dönem’e ait kalıntılar tespit edildi.
Bölgedeki tarihi varlıkların korunması amacıyla, alan hem birinci hem de üçüncü derece arkeolojik SİT olarak tescillendi. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken, ilgili parsel tapu kayıtlarına “1. ve 3. derece arkeolojik SİT alanı” şerhi eklendi.
Tümülüs ve Nekropol Kalıntıları Koruma Altında
Uzmanların tespitine göre, söz konusu alanda bir veya birden fazla tümülüs yapısı ve olası bir antik nekropol bulunuyor. Bu nedenle alan, “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak kayda geçti. Daha önce 1. Grup kültür varlığı olarak tescillenen tümülüs, alınan son kararla 1. derece SİT sınırları içerisine alındı ve eski karar iptal edildi.
3 Yıllık Geçiş Koruma Planı Hazırlandı
Koruma Kurulu, ayrıca 3 yıl süreyle geçerli olacak şekilde bir geçiş dönemi koruma planı ve kullanım esaslarını da onayladı. Tapu müdürlüğüne gerekli bilgilendirmeler yapılırken, kaçak kazı ile ilgili yürütülen adli sürecin sonuçlarının da Koruma Kurulu’na iletilmesi istendi.
Kaçak Kazı Çukuru Kapatılacak
Kaçak kazı sırasında oluşan çukurun, Müze Müdürlüğü denetiminde uygun yöntemlerle kapatılması kararı da alındı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 658 sayılı İlke Kararı doğrultusunda, alanda güvenlik ve arkeolojik bütünlük sağlanacak.
Tire’de kaçak kazı ile ortaya çıkan bu önemli tarihi yapı, hem akademik dünyada hem de bölge halkı arasında büyük merak uyandırdı. Yetkililer, bölgede yeni keşifler için kontrollü çalışmaların sürebileceğini belirtiyor.
HABER MERKEZİ