İsrail ile geleneksel olarak yakın ilişkileri olan İtalya’da, Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların ardından başlayan silah satışı tartışmaları yeniden alevlenmişti. Muhalefetin sık sık gündeme taşıdığı “İtalya’nın İsrail’e silah sattığı” yönündeki iddialar karşısında Başbakan Meloni, parlamentoda yaptığı konuşmada bu iddiaları reddetti.

Meloni, “Gazze’deki operasyonların hemen ardından hükümetimiz, İsrail’e yönelik tüm yeni silah ihracat lisanslarını askıya aldı. 7 Ekim sonrasında imzalanan hiçbir anlaşma uygulanmadı. Fransa, Almanya ve İngiltere gibi ortaklarımızdan bile daha kısıtlayıcı bir politika izledik. Biz her şeyi tamamen durdurduk” ifadelerini kullandı.
İtalya Anayasasına Atıfla Gerekçelendirildi
İtalya Anayasası’nın 11. maddesi, ülkenin saldırı savaşlarını reddettiğini ve meşru müdafaa dışında çatışan taraflara silah gönderilemeyeceğini hükme bağlıyor. Hükümet yetkilileri de alınan kararın bu maddeyle uyumlu olduğunu vurguladı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, “7 Ekim’den bu yana İsrail’e silah göndermedik, anayasal çerçevede hareket ediyoruz” dedi. Savunma Bakanı Guido Crosetto ise Mart 2024’te yaptığı açıklamada, 7 Ekim öncesinde verilen ihracat izinlerinin büyük kısmının tamamlandığını, geri kalan az sayıdaki lisansın ise “vaka bazında” değerlendirildiğini aktardı.
HABER MERKEZİ

