Orta Doğu’dan gelen ateşkes haberleri sonrası küresel piyasalarda dalgalanma hız kazandı. Altın ve gümüş fiyatlarında yükseliş görülürken, petrol fiyatlarında düşüş yaşandı. Piyasalardaki bu yön arayışı yatırımcıların dikkatini yeniden güvenli liman olarak görülen altına çevirdi.
Finans Analisti İslam Memiş, TGRT Haber canlı yayınında yaptığı değerlendirmelerde kısa vadede piyasalarda sert hareketlerin yaşanabileceğine dikkat çekti. Memiş, özellikle önümüzdeki 15 günlük sürecin kritik olduğunu vurguladı.
“İki Senaryo Var”
Memiş, piyasalarda iki farklı senaryonun öne çıktığını belirtti. Buna göre, manipülasyon içerikli haber akışlarının devam etmesi halinde dalgalanmanın süreceğini ifade eden uzman isim, kalıcı bir ateşkes durumunda ise altın fiyatlarında güçlü yükselişlerin görülebileceğini dile getirdi.
Kalıcı barış ihtimalinin güçlenmesi durumunda ons altının 5.100 dolar seviyesinin üzerine çıkabileceğini belirten Memiş, bunun gram altın fiyatlarına da doğrudan yansıyacağını söyledi.

Gram Altında 8 Bin TL Senaryosu
Memiş’in değerlendirmelerine göre, ons altındaki yükselişin devam etmesi halinde gram altın fiyatı 7.000–8.000 TL bandına yerleşebilir. Bu durum, yatırımcıların gündeminde yeni bir “8 bin TL seviyesi” tartışmasını da beraberinde getirdi.
Ancak uzman isim, bu yükseliş senaryosunun gerçekleşmesi için kalıcı bir ateşkes ortamının oluşması gerektiğinin altını çizdi.
Manipülasyon Uyarısı Geldi
Piyasalarda aşağı yönlü risklerin de bulunduğunu belirten Memiş, manipülasyon içerikli haber akışlarına dikkat çekti. Bu tür gelişmelerin etkili olması halinde ons altında 4.400 dolar seviyesinin destek olarak izlenebileceğini ifade etti.
Memiş ayrıca daha önce yaptığı “2026 yılı dalgalanma yılı olacak” uyarısını yineleyerek, yıl boyunca sert fiyat hareketlerinin görülebileceğini söyledi.

Petrol Düştü, Borsa Yükseldi
Ateşkes haberlerinin ardından piyasalarda ilk tepkiler de dikkat çekti. Petrol fiyatlarında düşüş yaşanırken, dolar endeksi geriledi. Borsa İstanbul ise yükseliş gösterdi.
Uzmanlara göre enerji sevkiyatının artmasıyla birlikte petrol fiyatlarında düşüş eğilimi devam edebilir.
Yatırımcıya Net Uyarı: Bekleyin
Memiş, yatırımcılara en önemli tavsiyesini ise sabır konusunda verdi. Önümüzdeki 15 gün içinde piyasalarda sık sık yön değişimleri yaşanabileceğini belirten uzman isim, acele kararların zarar getirebileceğini ifade etti.

Uzun Vadede Hedef 10 Bin TL
Kısa vadede belirsizlik sürerken, uzun vadede altın için yükseliş beklentisi korunuyor. Memiş, ons altında 5.886 dolar, gram altında ise 10 bin TL hedefinin geçerliliğini koruduğunu söyledi.
Dalgalanma Devam Edecek
Jeopolitik risklerin tamamen ortadan kalkmadığına dikkat çeken Memiş, piyasaların önümüzdeki süreçte de sert hareketler sergileyebileceğini belirtti.
Uzmanlara göre yatırımcıların bu süreçte temkinli hareket etmesi ve uzun vadeli stratejilere odaklanması önem taşıyor.
Şefiye YILDIRIM
