“İNSANLARIMIZ KÖYLERİNİ VE TARIMI TERK EDİYORLAR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kırsal alanlardan kentlere göçün ana sebeplerinin sosyal güvenceden yoksunluk ve yetersiz gelir olduğunu vurguladı. Bayraktar, "Ülkemizde 25 yıldır çocuk doğmamış kırsal bölgeler bulunuyor. İnsanlarımız köylerini ve tarımı terk ediyorlar" ifadelerini kullandı.

pexels photo 259780 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Kadın Çiftçilerin Tarım Sektöründeki Rolü

Bayraktar, kadınların tarımsal üretimde, beslenmede, çocuk eğitiminde ve hasta bakımı gibi birçok alanda büyük katkılar sağladığını belirtti. “Kadın çiftçilerimiz, köyde tarım sektöründe erkeğin en büyük destekçisidir” diyen Bayraktar, Türkiye genelinde 755 Ziraat Odası’na kayıtlı 933 bin 723 kadın çiftçi bulunduğunu ve bunların yalnızca %11,8’inin sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olduğunu açıkladı.

ASD 1 1 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Sosyal Güvence Eksikliği Göçün Ana Sebebi

Bayraktar, kırsaldan kentlere göçün en önemli sebeplerinden birinin, kadın çiftçilerin büyük bir kısmının sosyal güvenceden yoksun olması olduğunu ifade etti. Tarım Bağ-Kur primlerini ödemekte zorlanan kadın çiftçilerin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi gerektiğini vurguladı. “Tarımda çalışan kadınlarımızın büyük kısmı sosyal güvenceden yoksun ve bu, kırsaldan göçün en büyük nedenlerinden biridir” dedi.

ASD 2 1 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Kadın Çiftçiler İçin Reform Çağrısı

Bayraktar, kırsal bölgelerde kadın çiftçilerin daha iyi sosyal imkanlara erişim sağlaması gerektiğini belirtti. “Kadın çiftçilerimize Tarım Bağ-Kur prim desteği sağlanması, kırsalda yapılacak en büyük reformdur” ifadelerini kullanan Bayraktar, tarımsal kalkınmanın sağlanabilmesi için kadın çiftçilerin desteklenmesinin önemine dikkat çekti.

Get - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Kadın Çiftçilerin Sosyal Statüsü İyileştirilmeli

Kadınların ekonomik ve sosyal statülerinin iyileştirilmesinin kırsal kalkınmayı güçlendireceğini belirten Bayraktar, “Kadın çiftçilerimizin hepsini kapsayacak program ve mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç vardır. Kırsal alanlarda kreş, yaşlı ve hasta bakım hizmetleri gibi sosyal imkanların sağlanması büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

Exit mobile version