Hıdırellez, Türkiye’de ve diğer bazı Türk kültürlerinde kutlanan bir bahar bayramıdır. Genellikle 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanır ve bu günlerin bereketli kutsanması çeşitli geleneksel uygulamalar yapılır.
Hıdırellez’in en yaygın uygulamalarından biri, dileklerin kabul olması için dilek ağacı yapmaktır. İnsanlar, bir ağaç gövdesine veya dalına beklediklerini veya asarak, o dileğin gerçekleşmesini dilerler. Ayrıca dileklerin kabul olması için bir ayin çeşidi yapılır. Genellikle baharın güçlü enerjisi kullanılarak, nimetlerin olması için dua edilir.
Başka bir gelenek, Hıdırellez gecesi baharın müjdecisi olan bir ateş yakmaktır. Bu ateşe insanlar, dileklerini yazan kağıtlar veya yapraklar atarlar. Bu, dileklerin kabul olması için sahip olunması bir anlam taşır.
Hıdırellez’in diğer gelenekleri arasında, sokak oyunlarında oynamak, eğlence etkinlikleri düzenlemek, baharın gelişini kutlamak için çeşitli eğitim programları ve bahar tohumları süslemeler yapmak yer alır.
Hıdırellez, Türk topraklarında önemli bir bahar bayramıdır ve sonundadır. Bu bayram, doğanın yenilenmesi, bereketin olması ve dileklerin kabul olması için bir fırsat olarak görülüyor.