GÖMEÇ İLÇESİ TARİHİ

İlçe merkezi 400-500 yıl önce 1 km. batıda, Balıbahçe mevkiinde Ağaköy adı ile kurulmuş; daha sonra bugünkü yerine taşınarak, Emrutabat adını almış, Emrutabat adı zamanla Armutova’ya dönüşmüştür. Merkezde yoğun arıcılık yapıldığından, merkeze bal peteği anlamında “GÖMEÇ” adı verilmiştir.

gomec gomec sehir merkezi 9bb228 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Gömeç İlçesi, 09.05.1990 tarihinde kurulmuş, 16.08.1991 tarihinde Kaymakamın göreve başlaması ile fiilen İlçe haline gelmiştir. Gömeç Belediyesi, 1913’de kurulmuş, 1928 yılında kaldırılmıştır. Daha sonra 16.12.1955 tarihinde tekrar kurulmuş, 1956 yılında faaliyete geçmiştir.

ATATÜRK KAYALARI

İlçenin doğusunda yer alan Madra dağlarının üzerinde birkaç kayaların ard arda sıralanması ile oluşan görüntü Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzü halinde bizlere yansımaktadır. Gömeç’in en büyük özelliği olan Atatürk kayaları E-87 karayolu üzerinde oluşturulan izleme noktaları ile Vatandaşlarımıza hayranlık uyandırmaktadır.

 

KUVVA-İ MİLLİYENİN İLK CEPHESİ

Karaağaç Mahallemizde Kurtuluş Savaşında Ayvalık kaymakamı Yarbay Ali Çetinkaya’nın komutasında bulunan 172. Alay  Kuvva-i Milliye’nin ilk cephesidir.

 

7 ŞEHİTLER ANITI

Kurtuluş Savaşında Yarbay Ali Çetinkaya’nın komutasında bulunan 172.Alay Askerlerinden 7 Asker Karaağaçta bulunan karargah binasında Yunan Topları sonucu yapılan saldırıda Şehit düşmüştür.

Kurtuluş Savaşında Vefat eden 7 şehidimiz anısına, Şehitlerimizin yattığı yere yapılan anıtın açılışını Ulaştırma Bakanı Ali Çetinkaya 1937 yılında yapılmıştır.

172.ALAY KOMUTANI YARBAY ALİ ÇETİNKAYA MÜZESİ

172.Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya’nın Karargahı ve Savaşta Kullanılan ve Şahsi Eşyalarının bulunduğu müze Karaağaç Mahallemizdedir.

TARİHİ BELEDİYE BİNASI

Gömeç Merkezinde bulunan bu tarihi Bina 1908 yılında ilkokul olarak inşa edilmiş olup, inşaatı 2.5 yıllık bir süre içerisinde tamamlanmıştır. Bina Rum ustalar ve kalfalar tarafından inşa edilmiştir. Bu Rum kalfa ve ustalara günde üç öğün yemek verilmiş olup herhangi bir ücret ödenmemiştir. Bina kesme taş işçiliği ile yapılmıştır. Binanın uzunluğu 15.40 m, genişliği 12.75 metredir. Yapının taşlarının birleştirilmesinde demir çubuk ve levhalar ile kükürt ve barut kullanılmıştır. Binanın kiremitleri Fransa ve Marsilya’dan kapı, pencere ve taban ağaç doğramaları Midilli Adası’ndan getirilmiştir. Okulun ilk ismi GÜLÜZAR’I VATAN adını taşımaktaydı. 1928 yılına kadar ilk mektep olarak eski harflerle eğitim ve öğretim yapılmıştır. 1928 yılında ulu önder Atatürk’ün harf inkilabı sonucunda latin harflerine geçilince, öğretmenler latin harflerini bilmediklerinden öğrenmeleri için bir devre okul tatil edilmiştir. Ondan sonra okul tekrar açılmış ve talebeye yeni harfler öğretilerek, tedrisata devam edilmiştir.1919 Yılında Yunanlılar Ayvalık’a asker çıkartıp işgal ettiklerinde Ayvalık’ta bulunan Ali Çetinkaya komutasındaki 172.Alayın direnmesi ile karşılaştılar. Daha sonra 172.Alay Karaağaç cephesine taşınmış olup, işgal sırasında Ege Denizi Midilli Adası açıklarında bulunan 1 Yunan harp gemisinden Gömeç ve Karaağaç top atışına tutuşmuşlardır. Bu arada bir harp gemisinden atılan top mermisi tarihi binanın güney tarafındaki duvara isabet etmiş ve pencere kenarından bir parça taş kopartmıştır.2010 yılında aslına uygun olarak restore edilmiş ve belediye binası olarak kullanılmaya başlanılmıştır.

TARİHİ OSMANLI MEZARLIĞI

İlçemiz Karaağaç Mahallemizin Güney-Batısında bulunan mezarlık Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma mezarlar bulunması sebebiyle Anıtlar kurulu tarafından tescillenmiştir.

HACI BAYRAM VELİ CAMİİ

Fatih Sultan Mehmet’in 1462 yılında Midilli kuşatmasına giderken konakladığı Gömeç’te onu yetiştiren hocası Ak Şemseddin’in Hocası olan Hacı Bayram Veli adına. Fatih Sultan Mehmet konakladığı Gömeç’te o dönemin Ünlü Mimarlarından Mimar Sinan’a Yayaköy’de Cami yaptırmıştır.

TARİHİ ÇINAR AĞACI

850 yaşında olarak bilinen Çınar Ağacı çevresi 12m olup İlçemizin doğusunda bulunan Madra Dağları Atatürk kayaları bölgesinde bulunmaktadır. İlçe merkezine uzaklığı 7km’dir.

ŞİFALI KAPLICALAR

Karaağaç Mahallemizin doğusunda 350 yıl önce bulunan kaplıca cilt ve mide rahatsızlıklarını giderdiği, ayrıca yapılan tahliller sonucu suyun içilebilir özelliği bulunmaktadır. Yörede yaşayan Rumlar tarafından vaftiz ayinlerinde de kullanıldığı bilinmektedir.

ÖDÜLLÜ ZEYTİN YAĞLARI

Dünya standartları üzerinde bulunan Zeytinyağı ,ilçede sıkça rastlanan Poyraz rüzgarlarının sayesinde Kaz Dağlarında bulunan Oksijen yoğunluğunu Gömeç bölgesine getirmektedir. Bu bölgede bulunan ağaçların zeytinyağı Avrupa da yapılan yarışmalarda ödül almaktadır.

MAVİ BAYRAKLI KOYLARI

İlçemiz Karaağaç Mahallemiz de bulunan sahil koyları temizlik ve doğallık bakımından her yıl mavi bayrakla ödüllenmektedir. Gülten İMREN

Exit mobile version