Sındırgı Haber- Dursunbey Balat- Balıkesir Haberci- Balıkesir Demokrat ve Marmara Bölge Gazetelerinde 21 yıldır köşe yazılarım yayımlanmakta. Bu güne kadar 497 köşe yazım, 61 ÜLKE ÇAPINDA PROJEM, 41 tane de Balıkesir için yazdığım projelerim yayımlandı. Geçtiğimiz yıllarda Altıeylül Belediyesinin düzenlemiş olduğu Proje yarışmasında Başkanlık Özel ödülüne layık görüldüm. Seçim arifesinde gerek Balıkesir geneli, gerek se İlçelerimize yönelik yazdığım projelerimi başlık ve birkaç cümlelik anlatımla yazmak istedim.
Amacım belki Balıkesir’imiz adına bir faydam dokunur.
TÜRKÇE TABELA: Balıkesir tamamında yabancı menşeli firma adları ufak yazacak, asıl büyük isimler LOKANTA, ZÜCCACİYE Türkçe Yazacak. Türk Şehri Türkçe Şehri olacak.
METRO; Şehri boydan boya kesen tren yolu kalkacak, Tren istasyonu müze şeklinde kalacak, tren yolu altı metro, üstü bisiklet yolu olacak. TOKİ den Üniversiteye kadar uzun bir şerit, Edremit yolundan Tren istasyonuna T oluşturacak.
STADYUM: Meydanda ki kocaman stadyum kalkacak şehir dışına aktarılacak. Tam merkezde bulunan stadyum yerine büyük bir kompleks yapılacak. İnternette cep telefonunda vakit geçiren gençlik. Bu kompleks te enstrüman çalıp, spor yapacak. Alış veriş merkezi değil gençliğin merkez noktası olacak.
KÜLTÜR ŞEHRİ: Balıkesir halk oyunlarını oynayamayan kalmayacak. Tüm mahallelerde ilçelerde yöresel oyun öğreticiliği kursu ücretsiz belediye tarafından yürütülecek.
HAL BİNA YERİ Paşa camii ye gelen turistler yıkılan hal binası yerine yapılacak kültür merkezinde Yağcıbedir halıları üzerinde yürürken höşmerim dağıtan insanlardan höşmerim alırken. Kolonya şelalesinden kolonya koklayacak. Balıkesir’imizin tüm kültürlerini görecek.
KUVAYI MİLLİYE Kuvayı Milliyenin şehrinde kuvayı milliye festivali olacak, her ilçe belediyesi 81 ile görevlendirilecek Balıkesir otobüsünde her şehrin meydanında o hafta Kuvayı Milliye haftası olarak kutlanacak
TV 010: Tüm dünyada izlenen bütün uydularda yayınlanan Balıkesir in kanalı TV 010 olacak. Ulusal haber ajansı niteliğinde, ulusal yarışmalar niteliğinde, ulusal sinemalar niteliğinde bir TV olacak.
TRAFİK :Toplu Taşıma Merkezi (TTM) şehrin göbeğinden kalkmalı. Bir uçtan diğer uca giden kişi TTM ye uğrayıp ikinci araca biniyor. İki araç değiştirmek istemeyen insanlar kendi aracını kullanıyor. Araç yoğunluğu bu yüzden. Merkez TTM kalkacak bir uçtan bir uca giden ring şehir içi otobüsleri olacak.
ESNAFA: Somurtkan, alırsan al diyen esnaf olmasın. Resmi daireler mantığıyla çalışan esnaflar yerine her daim açık olan bir şehir olacak. Güvenliği sağlanmış, 24 saat her tür esnafı açık olan bir şehir olmalı.
KURTDERELİ: Kurtdereli köyünde düzenlenen Ülke çapında bir güreş festivali. 1. Si 2. Si 3. Sü olan geleneksel bir güreş festivali olmalı.
TİYATRO: Her ilçe belediyesinin mutlaka bir tiyatro ekibi olacak. Gerekirse köy köy gezilip yetenekler belirlenecek. O ilçenin efsaneleşmiş bir hikayesini tiyatro senaryosu haline getirip gösteriler yapılacak. Hatta şehir şehir bu oyunlar sergilenecek.
GÜLÜMSEME: İlçelerden bir belediyenin sosyal sorumluluğu gülümsemek olsun. Belediye araçlarında gülen suratlar. Belediye çalışanları gülen suratlı maske taksın. O ilçe de gülen surat işlensin ve ulusal basına verilsin.
SINDIRGI (ULUS KAYAK MERKEZİ): Ulus dağına kayak merkezi, en uç noktasına Kütahya’daki gibi döner gazino. İnsanlar Balıkesir in en yüksek dağlarından birinde kayak yapsın. Herkes Erciyes’in nerde olduğunu biliyor ama Ülkenin en yüksek dağlarından biri olan ULUS dağını bilmiyor.
MANYAS: Kuş cenneti var ama Balıkesirliler bile gitmiyor. Manyas gölünün üstüne yüzen zemin yapılsın, bu alana yazlık sinema. Kuş cennetinde yazlık sinema seyri yapılsın.
SENARYO: Ege şivesi, Sındırgı şivesi şiirlerini yazıp seslendiren ve internete yükleyen ben (ÇETİN KORKMAZ) bizim bölgemizin şivesiyle (GAVUR TOHUMU) film senaryomu tamamlayabilirim.
ERASMUS: Erasmus denilen proje ile yurt dışına giden binlerce insanımız var, Bütün belediyeler kendi ilçelerinde bulunan yurt dışında yaşayıp ülkemize geri dönen insanlardan KENT KONSEYİ oluşturacaklar. Kent Konseyleri Proje yazanlar ve yurt dışında yaşamış olanlardan olacak.
DURSUNBEY: Alaçam dağlarında av kampı kurulsa, burada av hayvanları yetiştirilse ve salında. Ülke genelinde buraya gelen insanlara araç silah temin edilerek rehberler eşliğinde profesyonel avcılık yaptırılsa.
HAVA ALANI: En azından İstanbul ve Ankara’dan haftada bir olsun uçak gelip gitse. Diğer günler maket uçak kursları yapılıp gençlere hem öğreticilik hem de eğlencelik bir ortam hazırlansa. Balıkesir Belediye öncülüğünde Havacılık Okulu açılsa.
BALIKESİR KUZUSU: İstanbul’da en lüks lokantalarda Balıkesir kuzusu diye et yemekleri satılıyor. Bu kuzudan yapılan yemeklerin satıldığı mobil lokanta aracı Ülke geneline gönderilse.
BİLİŞİM SİLAHI: Bilgisayarda oturan gençler adına strateji oyunu denilen tamamen öldürme odaklı oyunlar oynuyor. Üniversite ortaklı silah oyunları yerine, gençlere yazılım dersi verilse. Bu gençler bu yaşta öldürme yerine program yazsa daha iyi olmaz mı?
SAVAŞTEPE: Savaştepe’de Ürgüp teki gibi az da olsa peri bacaları var. Bunları yapay da olsa çoğaltsak. Perileri bacaları Savaştepe’ye gelmiş sloganıyla çek turistleri Savaştepe ye.
HAVASI PİS: Balıkesir Edremit istikameti çıkışı karagedik denilen rampanın yok edilerek, vadi sekline getirilmesi durumunda Balıkesir in kuzey tarafından esen rüzgârın önü açılacak ve hava akımı sayesinde TERTEMİZ HAVASI olan bir Oksijen Şehri Balıkesir olacak.
BİGADİÇ: Bor madeni sahasında ufak bir atölye yapsak, madenin özellikleri ne işe yaradığı anlatılsa. Ve Balıkesir Üniversitesi bu alanla ilgili öğrencilerine ARGE çalışmalarını burada yaptırsa.
MAVİ BAYRAK: Altınoluk, Güre, Ören, Gömeç mavi bayraklı nadir denizlerden. İç Anadolu bölgesinin emekli memurlarının yerleşim yeri olmuş. Yap ulusal basında reklamını Mavi Bayraklı deniz şehri Balıkesir. İki denize kıyısı var. Çek turisti.
BANDIRMA: Rüzgârıyla meşhur Bandırma ya yap bir tesis, üniversitesi ne aç bir bölüm. Bu rüzgârı enerji olarak değerlendir, enerji ilçesi Bandırma olsun.
MEYVE DİYARI: Adamı ters diksen düz çıkaracak toprağımız ve iklimimiz var. Yanması en kolay, oldukça zor yetişen ve yangını aktaran bitki çam ağaçlarını ormanlarımız ve şehrin içine doldurmaya gerek yok. Uzmanlar belirlesin en hızlı yetişen yanması yavaş olan iklimimizde yetişen, meyvelerle doldurun ormanlarımızı, şehir içindeki refüjleri. Ne dağlardan domuzlar insin tarlalarımızı talan etmeye. Nede sokakta meyve yemeyen kalmasın.
İşte bunun gibi şuana kadar yapılan projelerim de var yapılmayı bekleyen de, yazılıp yayımlanmayan da. Fikir benden ve benim gibilerden yapması sizlerden, önemli olan memleketimin güzelleşmesi. Umarım bir Balıkesirli olarak Balıkesir’imize faydam dokunur.
Çetin KORKMAZ
cetinkorkmaz010@gmail.com