Prof. Dr. Buyru, gebelikte yanlış beslenmenin pek çok risk faktörünü ve şikayeti beraberinde getirdiğini vurgulayarak, “Fazla kilo alan gebelerde, çabuk yorulma, merdiven çıkamama, halsizlik, bel ve sırt ağrısı, uyku problemleri gibi durumlar daha sık görülür. Ayrıca, gebeliğe bağlı tansiyon ve şeker hastalığı kilo alımıyla doğrudan ilişkilidir. Hem gebelik öncesinde kilo fazlalığı olanlar, hem de gebelik sürecinde aşırı kilo alan anne adayları, bu hastalıklar açısından risk altındadır” şeklinde konuştu.
Hamilelik döneminde aşırı tuz, şeker ve karbonhidrat tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Buyru, ideal kilonun gebelik boyunca 12-13 kilogram olduğunu ifade etti. Başlangıç kilosu daha düşük olan kadınların daha fazla kilo alabileceklerini, ancak başlangıç kilosu fazla olan kadınların 12-13 kilogramın altında kilo almaları gerektiğini vurguladı.
“Anne az kilo alacak şekilde sağlıklı beslenmeli” diyen Prof. Dr. Buyru, bebeklerin normal kiloda olması gerektiğini ve fazla kilo alan annelerde tansiyon yüksekliği ve buna bağlı olarak bebekte gelişme geriliğinin olabileceğini söyledi. Plasentadaki damarların büzülmesi nedeniyle bebeklere yeterli kan gitmediğinde, bebeğin suyunun azalması ve gelişme geriliği gibi problemler ortaya çıkabileceğini belirtti.
Ayrıca, gebeliğin başlangıcında anne adayının tansiyon ve şeker durumunun kontrol edilmesi gerektiğini, ailede şeker ve tansiyon hastalığı olup olmadığının araştırılması ve buna göre önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Düzenli egzersizin de önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Buyru, haftada 3-4 gün 30-40 dakikalık yürüyüşlerin, anne adayının sağlıklı kilo alımına ve bebeğin sağlıklı gelişimine katkı sağlayabileceğini söyledi. Haber Merkezi