ETKİLİ İLETİŞİM METOTLARI

Hızla ilerleyen teknoloji insanlardaki iletişim kabiliyetini de kısıtlıyor. Özellikle teknoloji dilini benimseyen gençler etkili iletişim kurarken zorluk yaşıyorlar. Bu noktada etkili iletişim kurmak için yapılması gerekenler ortaya çıkıyor. Etkili iletişim sadece konuşma yeteneği değildir. Aynı zamanda karşımızdaki insanı dinleyip gözlemleyerek, konuşma ve vücut dilini anlayabilmemizdir. Bu yetiyi kazanabilmek için çok çalışmak ve kişiliğimizin farkına varmamız […]

AYDIN ENES ERBASI 1 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Hızla ilerleyen teknoloji insanlardaki iletişim kabiliyetini de kısıtlıyor. Özellikle teknoloji dilini benimseyen gençler etkili iletişim kurarken zorluk yaşıyorlar. Bu noktada etkili iletişim kurmak için yapılması gerekenler ortaya çıkıyor. Etkili iletişim sadece konuşma yeteneği değildir. Aynı zamanda karşımızdaki insanı dinleyip gözlemleyerek, konuşma ve vücut dilini anlayabilmemizdir. Bu yetiyi kazanabilmek için çok çalışmak ve kişiliğimizin farkına varmamız gerekir.

Konuştuğunuz kişiye karşı saygılı olun: Sürekli kendinizden bahsederek görüşmeyi domine etmeyin. Karşınızdaki kişinin fikirlerini öğrenebilmek için konuşmanın konusu ile ilgili sorular sorun.

Görüşmeye konsantre olun: Konuşma esnasında telefonla oynamak veya mail atmaya çalışmak karşınızdaki insana saygı göstermediğinizi gösterir. Eğer yapmanız gereken işten dolayı görüşmeye konsantre olamıyorsanız lütfen karşınızdaki kişiye başka zaman konuşmayı teklif edin.

Konuşan kişiyi onu dinlediğinize ikna edin: Karşınızdaki kişinin konuşmadan tepkiler vermesi onun sizi dinlemeye istekli olmadığını göstermektedir. Böyle durumlara düşmemek için konuşmayı ertelemeyi deneyin.

Karşınızdaki kişinin söylediğini tam olarak anladığınızdan emin olun: Konuştuğunuz kişinin söylediğini anladığınızdan emin olmak için anladığınız kadarını söyleyin. Eğer yanlış veya eksik bir şey anladıysanız karşı taraf bunu düzeltip size doğrusunu söyleyecektir.

Konuşan kişinin sözünü kesmediğinizden emin olun: Konuşan kişiyi bölmeye ya da cümlesini tamamlamaya çalışmayın. Karşı taraf fikirlerini size aktarırken yalnızca onu anlamak için çaba sarf edin. Konuşma bitmeden kendi fikirlerini söylemek karşı tarafa onu dinlemediğiniz ve yalnızca kendi fikrinizi kabul ettiğiniz izlenimini verir.

Karşınızdaki kişiye isim takma yoluna gitmeyin: Bütün insanlar ara sıra da olsa tartışmaya girmektedir. Bu gibi durumlarda etkili iletişim kurabilen insanlar nasıl davranmaları gerektiğini bildikleri için 1 adım öndedirler. Bir kişiyle tartışırken asla ve asla rahatsız edici kelimeler kullanmayın. 5 saniye durup düşünerek, aslında ne söylerseniz sizi ve karşı tarafı üzmeyeceğini bulmaya çalışın.

Sorunu çözmeye çalışırken güncel olun: Bir anlaşmazlık üzerinde konuşurken yalnızca o anki sorunlardan bahsedin. Geçmişte olmuş herhangi bir sorunu ortaya çıkarmak hali hazırdaki problemi çözme konusunda bir işe yaramayacağı gibi sorunu daha da büyütebilir.

Sinirlerinizi kontrol ettiğinizden emin olun: Kızgınlık hali çoğunlukla anlaşmazlık durumlarında ortaya çıkar. Bu tarz durumlarda sinirinizin şiddete dönmesine izin vermeyin. Eğer o an sinirliyseniz konuşmaya ara verin ve temiz hava alıp sakinleşmeye çalışın.

Konuşmanızın özellikle başında ve sonunda pozitif olmaya dikkat edin: Önemli bir sorunu çözebilmek için başlangıç çok önemlidir. Hassas konuları ele almaya başlayacakken karşınızdaki kişiyi savunmaya geçirecek şekilde konuyu zorlaştırmayın. Karşınızdaki insanın olumlu yanlarını göz önünde bulundurarak konuya girmeye çalışın. Bu tarz sorunlarda bitiriş de aynı başlangıç kadar önemlidir. Görüşme sonunda soruna bir çözüm bulamamış olsanız bile, “Birçok noktada orta yolu bulabildik.” veya “Sorunu çözmemize az kaldı.” gibi cümlelerle konuşmayı noktalayabilirsiniz.

Exit mobile version