“Uzun Yaşamın Sırrı Yok”
John Tinniswood, 1912 yılında İngiltere’nin Liverpool kentinde dünyaya gelmişti. Hayatının sonlarına kadar, “Neden bu kadar uzun yaşadım, hiçbir fikrim yok” diyerek, uzun yaşamının ardında herhangi bir “sır” olmadığını vurgulamıştı. Tinniswood, “Çok da farklı birisi değilim. Uzun ya da kısa bir yaşam sürebilirsiniz, bununla ilgili yapılacak çok şey yok,” demişti.
Dünya Savaşlarına Tanıklık Etti
Tinniswood, Birinci Dünya Savaşı başladığında sadece iki yaşındaydı, İkinci Dünya Savaşı’na ise 27 yaşında girdi. Savaş sırasında orduda mali işler yürüten birliğe katıldı ve cephe gerisinde görev aldı. Bu dönemde, eski İkinci Dünya Savaşı askerleri arasında en yaşlı kişi unvanını elde etti.
Ailesi ve Kariyeri
John Tinniswood, 1942’de Blodwen ile evlendi ve 1943’te kızları Susan dünyaya geldi. Eşi 1986’da hayatını kaybetmeden önce 44 yıl evli kaldılar. Savaş sonrası, Shell ve BP’de muhasebeci olarak çalışan Tinniswood, 1972’de emekli oldu.
Liverpool Taraftarı ve Yaşam Felsefesi
Tinniswood, hayatı boyunca Liverpool futbol takımının sıkı bir taraftarıydı ve yaşamının büyük kısmını Southport’ta bir bakım evinde geçirdi. 26 Nisan’da 114 yaşında hayatını kaybeden Juan Vicente Perez Mora’nın ardından, Tinniswood, dünyanın en yaşlı adamı unvanını kazanmıştı.
Dünyanın En Uzun Yaşayan Erkeklerinden Biri
Tinniswood’un ölümü, Guinness Dünya Rekorları’nda en uzun yaşayan erkekler listesinde önemli bir kayıp oldu. Önceki rekor 116 yaşında ölen Japon Jiroemon Kimura’ya aitti. Halen hayatta olan dünyanın en yaşlı kadını ve en yaşlı insanı unvanı ise, Japonya’dan 116 yaşındaki Tomiko Itooka’ya ait.
Tinniswood’un yaşam felsefesi, yaşam süresinin ne kadar olduğu konusunda fazla bir şey yapmanın mümkün olmadığına dair mesajıyla hafızalarda yer edindi.
Kaynak : BBC News Türkçe
Şefiye YILDIRIM