DOĞU EKSPRESİ İLE MASALSI BİR YOLCULUK

Tatili sevenler için birbirinden farklı seyahat rotası var. Yaz turizmi için Antalya tercih edilirken kültür turu sevenlerin yolu Kapadokya’ya düşebiliyor. Adrenalin tutkunları Karadeniz’in dağlık ovalarında yürüyüşler yapmayı tercih edebiliyor. Yılbaşı tatili için ise yapılabilecek en güzel aktivite “Doğu Ekspresi” olmalı. Son yıllarda oldukça popüler bir hale gelen Doğu Ekspresi, yolcularına beyazlar için masalsı bir keşif imkanı tanıyor.

MUSTAFA BAKIR 1 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Doğu Ekspresi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından oluşturulmuş bir taşıma hattı ve ana hat trenidir. Faaliyet göstermeye başladığı günden bugüne büyük ilgi gören hat, tren ile seyahat etmeyi sevenlerin mutlaka yapılacaklar listesinde de ilk sıralarda yer alıyor. Ankara ile Kars arasında gidip gelmekte olan Doğu Ekspresi güzergâhı, geçtiği birbirinden harika manzaraları sayesinde de büyüleyici bir seyahat vaadediyor.

Doğu Ekspresi Ankara – Kars – Ankara güzergâhı arasında gidip gelen bir taşıma hattı olarak biliniyor. Pandemi şartları nedeniyle hat 28 Mart 2020’de durdurulmuş, 12 Temmuz 2021 itibarıyla tekrar açılmıştı. Pulman, örtülü kuşetli, iki kişilik yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan hattın kuşetli vagonlarında 10 adet kompartıman bulunuyor. Her kompartımanında 4 kişinin yolculuk yapabildiği bu vagonlarda çarşaf, pike ve yastık TCDD Taşımacılık AŞ tarafından veriliyor. Ayrıca kompartımandaki koltuklar, istenildiği takdirde yatak olarak da kullanılabiliyor.

Yemekli vagonda ise 14 masa, 47 – 52 arasında değişen oturma yeri bulunuyor. 4’er kişilik masalardan oluşan yemekli vagonların içerisinde kahvaltı, çorba, sıcak yiyecekler, sıcak / soğuk içecekler sunuluyor. Restoranın ise belirli bir açılış – kapanış saati bulunmuyor ve yolculara 7/24 hizmet veriyor. İki kişilik yataklı vagonlarda ise bir adet dolap, dolabın içinde mini bir buzdolabı ve lavabo (tuvalet değil) bulunuyor. Doğu Ekspresi durakları ise sırasıyla Ankara – Kırıkkale (Irmak ilçesi) – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars şeklinde. Hat, bu güzergâhı takip ederek İç Anadolu’dan Doğu Anadolu Bölgesi’ne doğru gidiyor ve turistik zenginlikleri ile de bilinen Kars’a varıyor. Yolculuğa Kars’tan başlayanlar da tersten aynı sırayla Ankara’ya ulaşıyor. Doğu Ekspresi yaklaşık 25 saat sürüyor. Daha spesifik olarak 1 gün 13 dakika, 1 gün 22 dakika gibi süreler de verilebiliyor.

Çok büyük ilgi görmesi nedeniyle TCDD çareyi Doğu Ekspresi’ni ikiye ayırmakta bulmuştu. Buna göre Doğu Ekspresi Ana Hat Treni (kısaca Doğu Ekspresi) ve Turistik Doğu Ekspresi olarak iki farklı yolculuk tipi bulunuyor. İkisinin arasındaki en temel farklardan biri vagonlarda ortaya çıkıyor. Turistik Doğu Ekspresi, 2’si hizmet, 1’i yemekli ve 6’sı yataklı olmak üzere toplam 9 vagondan oluşuyor. Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’nde ise vagonlarda yatak bulunmuyor. Ayrıca Turistik Doğu Ekspresi’nde yaklaşık 29 adet durak varken Ana Hat Treni’nde ise yaklaşık 50 adet durak bulunuyor. Doğu Ekspresi duruyor mu diyorsanız da evet, hatta belli başlı molalar mevcut. Özellikle Turistik Doğu Ekspresi’nde geliş ve gidiş yönlerinde farklı olmak üzere birkaç saatlik molalar veriliyor. Doğu Ekspresi Ana Hat Treni’ndeki molalar ise oldukça kısıtlı. Tabii daha az mola veren Ana Hat Treni sizi 1 gün 13 dakikada götürebilirken birkaç saatlik molalar sunan Turistik Doğu Ekspresi 1 gün 7 saat gibi sürelerde güzergâhını tamamlıyor. Böylece güzergâhı aynı olan ama durak ve mola sistemi farklı olan iki Doğu Ekspresi seyahat hizmeti sunuluyor.

Exit mobile version