Hutbede, birlik ve beraberliğin toplumları ayakta tutan en temel değerlerden biri olduğu ifade edilerek, İslam’ın sevgi, saygı, merhamet ve kardeşlik temelinde bir hayatı emrettiği hatırlatıldı. Bu çerçevede,
“Yüce dinimiz İslam; sevgi ve saygı içinde kardeşçe yaşamayı, şefkat ve merhametle birbirimize muamele etmeyi emretmektedir” denildi.
Kur’an-ı Kerim’den ayete de yer verilen hutbede,
“Cenâb-ı Hak, ‘Hep birlikte Allah’ın ipine, sımsıkı sarılın. Bölünüp parçalanmayın…’ buyurarak; ayrılığı, kardeşlik bağlarını koparmayı yasaklamaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Vatan ve Bayrak Hatırlatması
Hutbede birlik ve beraberliğin en güzel tezahürlerinden birinin vatan sevgisi olduğu vurgulanarak,
“Vatan; hürriyetimiz için her türlü sıkıntıya göğüs gerdiğimiz cennet yurdumuzdur” denildi.
Ay yıldızlı bayrağın ise hürriyet ve bağımsızlığın simgesi olduğu belirtilen hutbede,
“Ay yıldızlı bayrağımızın dalgalandığı yerde zulme ve zalime, korkuya ve kedere geçit yoktur” ifadelerine yer verildi.

“Afet Günlerinde Omuz Omuza Verdik”
Hutbenin önemli bölümünde 6 Şubat 2023 depremlerine dikkat çekildi. Birlik ve beraberliğin en güçlü göstergelerinden birinin afet günlerinde ortaya çıkan dayanışma olduğu vurgulanarak,
“Her zaman olduğu gibi o gün de omuz omuza verdik. Enkazdan kurtulan her bir kardeşimiz için birlikte sevindik, hayatını kaybeden her bir canımız için aynı hüznü yaşadık” denildi.
Hutbede,
“Rabb’imizin inayeti, devletimizin iradesi ve milletimizin kenetlenmesiyle yaralarımızı sardık. Aşımızı ve evimizi paylaşarak acılarımızı dindirdik” ifadeleriyle dayanışma ruhuna dikkat çekildi.
Bu birlikteliğin, Hz. Peygamber’in şu hadisiyle tarif edildiği belirtildi:
“Müminler, birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet ve şefkat göstermede bir bedene benzer”.
Hutbenin sonunda, Kahramanmaraş merkezli depremler başta olmak üzere tüm afetlerde hayatını kaybedenler için rahmet dilenirken, milletin birlik ve beraberlik içinde olduğu sürece aşamayacağı hiçbir zorluk bulunmadığı vurgulandı.
HABER MERKEZİ
