Hadi gelin bugünde çocuklar üzerine konuşalım.
Oyun terapisi nedir? Nasıl bir etki alanı vardır? Hangi yaş döneminde etkilidir? Terapinin hangi aşamaları vardır?
İlişki Oyun Terapisi ve Çocuk-Merkezli Oyun Terapisi’nin kuramsal modelinin prensiplerini genişleterek interaktif oyun vasıtasıyla çocuklara ulaşmayı ve çocukta deneyimsel düzeyde bağ kurmayı içermektedir.
Yönlendirilmiş oyun terapisinden yönlendirilmemiş oyun terapisine uzanan bir skalada Deneyimsel-Metaforik Oyun Terapisi yönlendirilmemiş uca düşer.
Çocuğa oyunu yönlendirmesine izin verildiğinde artık oyunun nasıl ilerleyeceğine karar vericek kişi odur.
11 maddede neden Deneyimsel Oyun Terapisi?
- Çocuklar dünya ile bilişsel düzeyden ziyade deneyimsel düzeyde ilişki kurar.
- Oyun çocuğun kendisi hakkında ne hissettiğinin yanı sıra kendi deneyimlerini de ifade etme aracıdır.
- Hayatın provası olarak oyun, çocuğun yeni bilişsel ve sosyal becerileri, değerleri ve ahlaki değerlendirmeleri anlamasını ve bunları kendisi ile bütünleştirmesini sağlar.
- Oyun çocuğun gelişimsel aşamalarda ustalık kazanmasını sağlayarak böylece onu sonraki gelişimsel aşamaya geçmeye hazırlar.
- Terapötik müdahale olmadığında kişiliğin önemli kısımları eksik kalabilir ya da kusurlu oluşabilir.
- Oyun terapisi çocuk sembolik oyun oynama kapasitesi kazandığında yapılabilir, bu da yaklaşık iki yaş civarında oluşur.
- Çocuğun terapötik sürecindeki en önemli boyut çocuk ile terapist arasındaki ilişkidir.
- Çocuklar doğuştan getirdikleri sağlıklı olana yönelme kapasitesine sahiptir. Kendi çektikleri acıları, verdikleri mücadeleyi ve bunlarla en iyi nasıl yüzleşebileceklerini kendileri bilirler.
- Çocuk oyunu yönlendirdiği zaman, terapistin kendisini çocuğun yerine koyup onun gibi hissedebileceği bir ortam yaratır.
- Terapistin oyuna dahil olabilmesi için çok çeşitli yollar vardır.
- Çocuklar sorunlarını ya da travmalarını çağrışımlar, semboller ve metaforlar aracılığı ile oynarlar ve acılarına travmanın başladığı gelişimsel dönem karakteristikleriyle yaklaşırlar.
Oyun Terapisinin kaç aşaması vardır?
5 aşaması bulunmaktadır:
- Keşif Aşaması
- Güveni Test Etme Aşaması
- Bağlılık Aşaması
- Terapötik Büyüme Aşaması
- Sonlandırma Aşaması
Eğer siz ya da çocuğunuzun hayatındaki başka bir büyük, çocuğunuzla iletişimde ya da onun kimi davranışlarında zorluk yaşıyor ise oyun terapisi sizede yardımcı olabilir.