ÇELİK SEKTÖRÜ İÇİN KRİTİK AÇIKLAMA

Türkiye'deki çelik sektörü, korumacı önlemler ve döviz kurlarının enflasyon oranında artmaması gibi faktörler nedeniyle ihracatında 2021'deki 22 milyar 246 milyon dolarlık rakamdan gerileyerek, 2022'de 21 milyar 62 milyon dolara, ve 2023'te 14 milyar 877 milyon dolara düştü.

1711441872 IMG 8530 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, çelik sektörünün yüksek enerji ve işçilik maliyetleri gibi faktörler nedeniyle rekabet gücünü kaybettiğini belirtti. Ertan, sektörün üretim ve ihracat gücünün tekrar kazanılabilmesi için rekabet gücünü etkileyen faktörlerin ortadan kaldırılmasını talep etti.

Ertan, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen “Ekonomik Değerlendirme Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, çelik sektörünün 2023 yılında ihracatta 7 milyar dolarlık bir kayıp yaşadığını ve bu kaybın yüksek üretim maliyetleri ve kurun enflasyon oranında artmaması gibi etkenlerden kaynaklandığını belirtti. Avrupa Birliği ülkelerindeki rakiplerinin enerji girdilerine yönelik sübvansiyonlar gibi avantajlara sahip olmalarının da Türk çelik sektörünün rekabet gücünü olumsuz etkilediğini ifade etti.

Sektörün Avrupa Birliği’ne olan ihracatının pazar payının düştüğünü ve üretim kapasitesinin kullanım oranının gerilediğini vurgulayan Ertan, ihracat ve üretimin sürdürülebilmesi için faiz, kur ve enflasyon dengesinin sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, döviz kurlarının reel enflasyon oranında artması ve üretimi teşvik etmek için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

1711441789 026A9885 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Ertan, çelik sektörünün Türkiye’nin net ithalatçısı konumuna düştüğünü ve bu durumun rekabet gücünü olumsuz etkilediğini de dile getirdi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı, 2022 ve 2023 yıllarında sektörün Türkiye genelinde pozitif ayrıştığını belirterek, bu başarının üyelerin daha katma değerli ürünler üretmesine bağlı olduğunu ifade etti.

Sektörün geleceği için katma değerli ürün yatırımlarına yönelinmesi gerektiğini vurgulayan Ertan, yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yapılması ve Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sektöre destek sağlanması gerektiğini söyledi.

Ekonomik Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Devlet Eski Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi ise döviz kurlarının ihracatı artırmadığını ve ihracatın ana belirleyicisinin yurt dışı talep olduğunu belirtti. Çelebi, Türkiye’nin enflasyonla mücadelede yeterince başarılı olamadığını ve bu durumun rekabet gücünü olumsuz etkilediğini ifade etti. Haber Merkezi

Exit mobile version