Suudi Arabistan ve Katar, Suriye’nin Dünya Bankası’na olan yaklaşık 15 milyon dolarlık borcunu üstlenme kararı aldı. Bu kritik adım, Şam yönetiminin 14 yıl aradan sonra yeniden uluslararası finans kaynaklarına erişmesinin önünü açtı.
Washington’da gerçekleştirilen Dünya Bankası ve IMF toplantılarının ardından yapılan açıklamada, borcun üstlenilmesinin Suriye’nin savaş sonrası yeniden inşası ve kamu sektörünün desteklenmesi açısından önemli bir dönüm noktası olduğu vurgulandı.
İç savaşın patlak verdiği 2011 yılında Dünya Bankası, Suriye’deki tüm faaliyetlerini askıya almıştı. Ancak, geçtiğimiz yıl Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) grubunun saldırılarıyla yaşanan iktidar değişiminin ardından kurulan geçiş hükümeti, ülkenin ekonomik toparlanması için uluslararası destek arayışını hızlandırdı.
Son aylarda Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleri, Şam’a yönelik insani yardımları artırmıştı. Ancak Suriye’nin borcunun üstlenilmesi, doğrudan mali destek anlamında atılan ilk somut adım olarak dikkat çekti.
Öte yandan, ABD’nin Esad yönetimine uyguladığı yaptırımların devam etmesi, Suriye’nin tam anlamıyla toparlanmasının önündeki en büyük engellerden biri olmaya devam ediyor. Washington yönetimi geçtiğimiz ay, Şam’a yönelik bazı yaptırımların kaldırılabilmesi için belirli şartlar sundu.
Borç yükünden kurtulan Suriye’nin önümüzdeki süreçte Dünya Bankası’nın finansal ve teknik desteğinden yeniden yararlanması bekleniyor.
HABER MERKEZİ