Bilim insanları, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen COP29 Zirvesi sonrası dünyayı bekleyen tehlikelere dikkat çekti. Uzmanlar, gezegenimizin iki derecelik bir ısı artışına doğru hızla ilerlediğini belirtti. 2030-2050 yılları arasında beklenen bu artışın tarım, hayvancılık ve insan sağlığı üzerinde geri dönülemez etkiler yaratacağı ifade edildi.
Daily Star’da yayımlanan bir habere göre, dünya genelinde iklim değişikliğine bağlı hastalıklar, aşırı sıcaklıklar ve doğal afetler her yıl 250 bin kişinin ölümüne neden olabilir. Chicago Üniversitesi Enerji Politikası Enstitüsü’nün yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin ekinlerin büyümesini durduracağı, hayvanların yaşamını tehdit edeceği ve gıda krizlerini tetikleyeceği vurgulandı.
Uzmanlar, COP29 Zirvesi’nin emisyon kısıtlamaları için son şans olduğuna dikkat çekerek, dünya liderlerini daha sert önlemler almaya davet etti. Bir iklim uzmanı, “Bilim insanları emisyon kısıtlamalarının hayata geçirilmesi için gözyaşlarını tutamıyor. Küresel felaketi önlemek için harekete geçilmesi şart” dedi. Uzmanlar, 1.5 derece ısı artışının artık kaçınılmaz olduğunu, 2030’lu yıllarda ise bu artışın iki dereceyi bulacağını öngörüyor.
Dünya liderlerinin COP29 Zirvesi’nde aldığı kararların uygulanabilirliğinin kritik olduğu belirtilirken, bireylerden kurumlara kadar herkesin sorumluluk alması gerektiği ifade ediliyor. Bilim insanları, karbon ayak izinin azaltılması, sürdürülebilir enerjiye geçiş ve bireysel tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesiyle iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılabileceğini vurguladı.
Havva ERTÜRK
Kaynak:Hürriyet