BAŞKAN YAHŞİ, CEDAW’IN  44. YILINI KUTLADI

CHP Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) 44. Yıl dönümü kapsamında yaptığı açıklamada; “Kadınlar hedef tahtasına konuluyor” dedi.

3920b217 6c7f 4120 a23c 2f3f088cf398 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan CHP Balıkesir İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Pınar Yahşi, “Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) 18 Aralık 1979 tarihinde kabul edildi.  Türkiye, Sözleşmeyi 1985 yılında onayladı  ve 2000 yılında da Pekin Ek İhtiyari Protokolünü imzalayarak  yasalardan ve yaşamın her alanından kadınlara karşı ayrımcılıkları kaldırmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliğini yaşama geçirmeyi taahhüt etti! Buna rağmen,  AKP hükümeti ve gericilikte,  çağdışı  politikalarda  birleştikleri küçük ortakları kadını birey olarak görmeyen bir anlayışla ülkeyi yönetmeye çalıştıkça, yasalarda eşit haklar yer alsa da, eşitlik yaşama geçirilemiyor. Kadının  insan haklarının en büyük güvencesi olan laik düzen büyük bir tehdit altında.                        Yeni Anayasa tartışmalarında, kadınlar hedef tahtasına konuluyor. Bakanlığın adından dahi  “kadın” ibaresini kaldıran zihniyet, toplumsal cinsiyet eşitliğini yok sayıyor. Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, 4+4+4 eğitim sisteminin yol açtığı çocuk yaşta evlendirmeler görmezden geliniyor. Kadın Hakları, Çocuk Hakları, Anayasa  ve  Medeni Kanunu yok sayıyor” ifadelerini kullandı.

“GERÇEK DEMOKRASİ HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Başkan Yahşi, “Günümüzde kadınlara karşı ayrımcılığın söylemde ve eylemde giderek arttığına; yasa değişikliğiyle eşit hakların kaldırılmaya çalışıldığına, bütün kazanılmış hakların budanmaya çalışıldığına kamuoyunun dikkatini çekiyoruz. CEDAW’A sahip çıkıyoruz. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi’nden ve Uluslararası Hukuktan doğan taahhütlerin yerine getirilmesini ve yaşamın her alanında eşit hak ve eşit temsilin ve gerçek demokrasinin yaşama geçirilmesi istiyoruz. İnsan hakları evrensel bildirgesi ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış bulunan kadının insan haklarını tanımak ve geliştirmek ve kadına yönelik şiddeti önlemek  siyasi  iktidarın sorumluluğundadır. Türkiye’nin de taraf olduğu bu sözleşmeye göre; devlet toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamakla yükümlüdür! Kadın, erkek eşitliği, bir demokrasi sorunudur. İnsan Hakları sorunudur.  Eşitlik mücadalemizden vazgeçmeyeceğiz! Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi’nin (CEDAW) kabul edilmesinin 44. yıl dönümü kutlu olsun” dedi. Burcu DEMİR

 

Exit mobile version