KUVA-Yİ MİLLİYE’NİN KAHRAMANI GÖNENLİ AHMET EFE
Balıkesir’in kurtuluş mücadelesine dair anekdotları içeren kısa film, Başkan Ahmet Akın’ın çocukluk yıllarındaki anılarından ilham alıyor. Hikâye, dönemin belediye başkanı Keçecizade Mehmet Emin Bey’in, Zarbalı Hulusi Bey ve Yırcalızade Şükrü Efendi ile un fabrikasında buluşarak vatan savunmasında kararlılık gösterdiği sahnelerle başlıyor. Balıkesir’in kahramanları, “Düşman işgali kabul edilemez.” diyerek hızla harekete geçiyor ve istiklal uğruna birleşiyorlar. Mehmet Emin Bey, Balıkesir Valisi Mehmet Vehbi Bolak’a rapor sunarak Alaca Mescid Toplantısı’na çağrıda bulunuyor.
Bu toplantıda, “Bu vatan bizim, terk etmek için gelmedik ki biz bu topraklara.” diyen yiğitler, düşmana karşı silahlı direnişin zorunlu olduğunu belirtiyor ve pusular kurarak direniş gösteriyorlar. 19 Mayıs 1919’da Alaca Mescid Camisi’nde, “Silahlı mücadeleden gayrı vatanın kurtuluşu mümkün değildir. Zafer namlunun ucundadır.” kararı alınıyor. 5 Eylül günü ise Arnavut Aslan Efe ve Gönenli Ahmet Efe, Vali Mehmet Vehbi Bolak’a çıkarak Balıkesir’in işgalden kurtulduğu müjdesini veriyor. Hasan Basri Çantay da bu haberi halka duyuruyor.
Filmde, bu mücadele dolu günlerden bugüne uzanan bir köprü kuruluyor. Başkan Ahmet Akın, dedesi Gönenli Ahmet Efe’nin anısını yaşatmak için zeybek oynayarak Balıkesir’in kurtuluşunu kutluyor. Efelerle birlikte sahneye çıkan Başkan Akın, “Bu vatan bizim, Balıkesir bizim. Başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm Kuvayı Milliye kahramanlarını saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Balıkesir’imizde, Kuvayı Milliye ruhunu ilelebet yaşatacağız.” sözleriyle kahramanlara olan vefa borcunu dile getirdi.
HABER MERKEZİ