Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı ile Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti işbirliğinde gerçekleşen Kazak-Türk gazeteciler buluşmasında medyanın dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu. “Basın Özgürlüğü ve Gazetecilikteki Etik Kurallar” adı altındaki çalıştay Almatı Milli Kütüphanesi salonunda iki ülke gazetecilerinin katılımıyla gerçekleşti.
BALIKESİR’E ÖVGÜ DOLU SÖZLER
Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı ve Dünya Yabancı Basın Birliği (WFPA) Başkanı Naziya Joyamergenkızı Bissenova, toplantının açılış konuşmasında iki kardeş ülke gazetecileri arasındaki işbirliğini ileri derecede önemsediklerini, Türk gaztecilerinin deneyimlerinden yararlanmak istediklerini kaydetti. Geçen yılın son ayı konuk oldukları Balıkesir’den övgüyle söz eden Başkan Bissenova, “Ülkenizin bir çok yerini ziyaret etme şansım oldu. Balıkesir ile Çanakkale benim ve meslektaşlarımızın gönlünde ayrı bir yer edindi.” ifadelerini kullandı. Bissenova, iki ülke arasında arasında mesleki işbirliğinin kuvvetlenmesi için yapılan çalışmaların artarak devam edeceği mesajını verdi.
TÜRK DİRİLİŞ DESTANININ YAZILDIĞI TOPRAKLAR
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir ise, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Çin’in Uygur Özerk Bölgesi’nin iç kısımlarına kadar yayılan ve Türk Diriliş Destanının yaşandığı Orta Asya’nın büyük dağ silsilelerinden Tanrı Dağları gölgesine kurulu Almatı şehrinde bulunmanın heyecanını yaşadıklarına değinerek başladığı konuşmasında, gazeteciliğin dünü, bugünü ve geleceği konusunda görüşlerini Kazak meslektaşlarıyla paylaştı.
GAZETECİLİĞİN, DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI KONUŞULDU
Kazak gazetecilerin sorularını da cevaplayan Demir, bir soru üzerine; basın özgürlüğü konusunda en son eleştirilecek ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğine vurgu yaptı. Türkiye’de Basın Kartı sahibi gazetecilere sağlanan imkanlar hakkında da bilgi paylaşımında bulunan Demir, internet gazeteciliğinin yasal statüye kavuşmasıyla birlikte dijital dönüşüm noktasında önemli bir adımın atıldığını belirtti. Demir, dünyada kağıt üretiminin belli bir zaman dilimi içerisinde sonlandırılmasının planlandığına dikkat çektiği konuşmasında, geleneksel medyanın yerini dijital yayıncılığa bırakacağına değinerek, gazetecilerin bu sürece sağlıklı şekilde hazırlanmaları gerektiğine işaret etti.
İKİ ÜLKE GAZETECİLERİ ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLECEK
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcı Mesut Onat da, kurumun yapısı ile basına ve gazetecilere sağladığı imkanlar hakkında Kazak gazetecileri bilgilendirerek, yöneltilen soruları cevaplandırdı. Onat, “Tarihi ve kültürü ortak olan iki toplumun basın alanında da birikimlerini paylaşması gerek. Bu iki ülkenin basın camialarının bundan sonra daha sıkı işbirliği yapması gayesiyle elimizden gelen gayreti göstermeye çalışacağız” diye konuştu. Etkinlik sonrası Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziya Joyamergenkızı Bissenova, programın anısına Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir ile Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcı Mesut Onat’a Kazakistan’ın kültürel simgelerini içeren tablolar hediye etti.
KARDEŞLİK PROTOKOLÜ
BGC Başkanı Ramazan Demir de, Kazak mevkidaşı Bissenova ile çalıştayda hazır bulunan en kıdemli ve en genç gazeteciye Balıkesir’in simgesi Koca Saat figürünü takdim etti. Bu arada, BGC heyetinde yer alan Balıkesir merkez ilçe Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan ise dünyaca ünlü Yağcıbedir Halısı hediye ederken, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat ise kurumun prestij yayınları arasındaki Taksim Camii’nin asrı aşan varoluş mücadelesini anlatan kitabı sundu. Ayrıca, Cemiyet ile Vakıf arasında kardeşlik ve mesleki işbirliği protokolü imzalandı. Balıkesirli gazeteciler programın ardından 30 milyon yayının bulunduğu ve Türkiye adına ayrı bir bölümün oluşturulduğu Milli Kütüphaneyi gezerek, ilgililer tarafından bilgilendirildi. Kazakistan programı dahili Türkiye Başkonsolosluğu ve Almatı Valiliği’ni de ziyaret eden Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti heyeti, tarihi mekanlara yaptığı kültürel ziyaretler ile kardeş ülke Kazakistan’ı yakından tanıma imkanı buldu.
ALMATI VALİ VEKİLİNDEN ANLAMLI SÖZLER
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir, başkan yardımcıları Hilmi Aykut Konya, Ümit Babacan, Genel Koordinatör Levent Karaağaç ve Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan ve BİK Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat ile Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziya Joyamergenkızı Bissenova’dan oluşan bir heyet Kazakistan programı kapsamında Almatı Valiliği’ne ziyaret gerçekleştirdi. Vali vekili Arman Kırıkbayev ile görüşmede BGC Başkanı Ramazan Demir, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın selamlarını iletti, Balıkesir’in sosyo-kültürel ve ekonomik değerlerini anlattı.
SEVİNCİMİZ BİR, ÜZÜNTÜMÜZ BİR
BGC heyetini kabulünde Almatı ve Kazakistan hakkında bilgi paylaşımında bulunan Vali Vekili Kırıkbayev, Türk Dünyası için Türkiye Cumhuriyeti’nin önemine dikkat çekerek, “1991’de bağımsızlığımızı ilan ettiğimizde hemen 40 dakika sonra ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştu. Bunu unutmamız imkansız. Ortak tarihi, kültürel ve manevi bağlarımız bizleri birbirine daha yakınlaştırıyor. Sizler üzüldüğünüzde, biz burada daha çok üzülüyoruz. Sevincinizde ise o coşkuyu sizlerden daha fazla yaşıyoruz. Balıkesirli kardeşlerimizi şehrimizde ağırlamaktan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Ziyarette, Almatı Valiliğine Yağcıbedir Halısı, 50 Çeşit Peynirli Şehir Balıkesir ve Zeytin Ülkesi Balıkesir kitaplarıyla şehri simgeleyen Koca Saat figürü takdim edildi. Burcu DEMİR