Balıkesir’in geleneksel yemeği, yörede düğün yemeği olan tirittir. Tirit, Orta Asya kültürünü taşıyan, her yörede kendine has tarifi olan bir yemektir. Ancak ortak özelliği et suyuna batırılmış ekmek, pide ya da yufka içermesidir. Genellikle maydanozla servis edilir. Tirit her yörede farklı şekilde yapılabilir. Her yörenin farklı biçimde tirit yemeği bulunurken bunların özellikleri de çeşitlenebilir.
BAYAT EKMEKLER DEĞERLENİYOR
Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan Tirit, bayat ekmeklerin değerlendirildiği et suyu ile hazırlanan bir yemektir. Tirit için farklı et türleri kullanılsa da Balıkesir’de genellikle kuzu eti kullanılır. Yemeğin en büyük özelliği etin iyice pişerek tiftiklenme aşamasına kadar gelebilmesidir. Balıkesir’in tescilli kuzu etiyle yapılan tirit için etler düdüklü içerisinde yaklaşık yarım saat pişirilir. Ekmekler et suyuna batırılarak bir süre bekletilir. Sulu bir et yemeği olan tirit, için ıslanan ekmeğin üzerine etler ve süslemek için de maydonoz kullanılır. Geleneksel Balıkesir yemeği olan tirit tam bir şifa deposu olarak da bilinir.
DÜĞÜNLERİN VAZGEÇİLMEZ YEMEĞİ
Düğünlerin vazgeçilmez yemeklerinden olan tirit, et suyunun içerisine pide, kızartılmış ekmek ya da bayat ekmek konularak yapılan yöresel bir yemektir. Düğün yemekleri arasında vazgeçilmez olan tirit Balıkesir genelinde ev yemekleri yapan birçok lokantada da bulunuyor. Balıkesir Tirit, Türkülerden bildiğimiz tirit ve Orta Asya kültürünü taşıyan bir yemek olarak ön plana çıkıyor. Balıkesir’de düğün yemeği olarak bilinen Tirit, et suyuyla ıslatılmış küp şeklinde muhafaza edilen özel tiritlik pidenin ve kuzu etinin kullanılmasıyla yapılır.Yemeğin yapılışı, özel olarak pişirilen pidelerin küçük uzunlukta kesilerek tabaklara konulması, üzerine dökülen et suyuyla yumuşatılması ve daha sonra didilmiş kırmızı et eklenerek servis verilmesini içerir. Burcu DEMİR