Başkan Ahmet Akın, ekonomi gazetecileriyle gerçekleştirdiği toplantıda Balıkesir’in geleceği için hazırlanan projeleri anlattı. Planlama ve Kalkınma Şirketi ile birçok alanda kalkınma hedefi koyduklarını ifade eden Akın, tarımsal üretim, altyapı ve ulaşım gibi konulara öncelik verdiklerini belirtti. Akın, “Kendi tarım ürünlerimizi planlayıp, çiftçilere ne ekeceklerini söyleyeceğiz ve ardından bu ürünleri biz alacağız. Çiftçilerimizin ürettiği ürünleri katma değeri yüksek hale getirirsek, kentte göçü durdurabiliriz. Tarımsal kalkınma alanında Bagyaş adlı şirketimizle bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Altyapı, ulaşım, şehir planlama, kadınların sosyal yaşama katılımı gibi konularda da büyük yatırımlarımız olacak” diye konuştu.
“Kent Yoksulluğuna Dur Diyeceğiz”
Başkan Akın, kırsalda üreticilerin tarıma küstürülmesi ve kentlere göç etmesi sonucunda kent yoksulluğunun arttığına dikkat çekti. “Verimli topraklara sahip Balıkesir gibi bir şehirde kent yoksulluğunun bu denli artması kabul edilemez. Bu nedenle biz, belediye olarak üzerimize düşeni yapacağız. Tarım politikaları ve ekonomi yönetimi mevcut haliyle yeterli değil, ama biz bu durumu değiştireceğiz. Yıllardır İstanbul ve İzmir arasında sıkışıp kalmış Balıkesir’i hak ettiği yere getireceğiz” ifadelerini kullandı.
Balıkesir’in ekonomik gelişmişlik sıralamasında 2017 yılında 15. sırada yer alırken, 2023 itibarıyla 24. sıraya gerilediğini belirten Akın, “Böyle bir düşüş kabul edilemez. Balıkesir gibi bir yerin göç vermesi ve işsizlik oranının yüzde 5,8’e ulaşması durumu çok kötü. Biz bu trendi değiştireceğiz” dedi. İstihdam ve Kariyer Ofisleri kuracaklarını, tüm başvuruları profesyonel kadrolarla değerlendirerek adil bir şekilde istihdam sağlayacaklarını vurguladı.
“Devlet Planlama Teşkilatı Gibi Çalışacağız”
1960 yılında kurulan Devlet Planlama Teşkilatı’nın kapatılmasını Türkiye’ye yapılan büyük bir hata olarak nitelendiren Akın, “Biz Balıkesir’de benzeri bir yapıyı hayata geçiriyoruz. Türkiye’nin tarımsal ve turistik potansiyeli olan bu güzel şehrini hak ettiği yere taşımak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Üreticilerimizin ve halkımızın yanında olacağız” diye konuştu.
“12 Milyar TL Altyapı Yatırımı Yapacağız”
Altyapı sorunlarına da değinen Akın, körfez bölgesinde büyük altyapı yatırımları yapacaklarını ifade etti. “74 yıl sonra Balıkesir’de karşılaştığımız tablo çok kötü. Altyapı yok, arıtma sistemi yok. Bu nedenle körfez bölgesine 12-13 milyar TL değerinde altyapı yatırımı yapacağız. Bu yatırım neredeyse belediyemizin bütçesi kadar olacak” dedi. Altyapı çalışmalarında İller Bankası, Dünya Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı ve Japonya gibi kurumlarla görüştüklerini belirten Akın, su kaybı ve arıtma konusundaki eksiklikleri de çözeceklerini sözlerine ekledi.
“Gıda ve Sosyal Konut Krizine Karşı Çalışıyoruz”
Türkiye’nin önümüzdeki süreçte büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya kalabileceğini vurgulayan Akın, “Çiftçimizin üretimini artırmak ve ürünlerini pazarlamak için çalışıyoruz. Bu yıl üreticiden 90 TL’ye aldığımız bamyayı Amerika ve İngiltere’ye ihraç ederek 41 dolardan sattık. Sosyal konut projeleriyle de konut dengesizliğine çözüm getireceğiz. Arazi satmak yerine, belediye olarak biz inşaat yapıp vatandaşlarımıza uygun fiyatla konut sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
“Köy Okulları ve Dijital Dönüşüm Projeleri”
Balıkesir’de köy okullarını yeniden hayata geçireceklerini söyleyen Akın, “Bu binaları eğitim ve sosyal merkezlere dönüştüreceğiz. Kadınlarımızın el emeği ürünlerini burada üretmelerine imkan tanıyacağız. Dijital dönüşüm projelerimizle de yangın ve acil durumları anında tespit edebilecek teknolojileri hayata geçireceğiz. Dijital İkiz projemizi tamamlamak üzereyiz. Balıkesir’in her alanda dijital dönüşümden faydalanmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Başkan Ahmet Akın’ın öncülüğünde Balıkesir, sosyal, ekonomik ve tarımsal kalkınma projeleri ile planlı bir gelişme sürecine girmeye hazırlanıyor. Tüm bu çalışmalarla kent, hem ülke genelinde hem de uluslararası alanda dikkat çeken bir cazibe merkezi haline gelecek.
HABER MERKEZİ