BALIKESİR TEMA UMUT YEŞERTİYOR!

Türkiye’nin 81 ilde hizmet verdiğini söyleyen TEMA Vakfı Balıkesir İl Temsilcisi Metin Kuter, “11 Eylül 1992 tarihinde Türkiye Erozyona Mücadele, Ağalandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) kuruldu. Hedefi; topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme ile mücadele edilebileceğini göstermek, tehlikeye dikkat çekmek, toprağa sahip çıkmak, koruyucu çözümler üretmek, ağaçlandırma yapmak, doğal varlıkları korumak ve bu […]

BALIKESİR TEMA UMUT YEŞERTİYOR!

Türkiye’nin 81 ilde hizmet verdiğini söyleyen TEMA Vakfı Balıkesir İl Temsilcisi Metin Kuter, “11 Eylül 1992 tarihinde Türkiye Erozyona Mücadele, Ağalandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) kuruldu. Hedefi; topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme ile mücadele edilebileceğini göstermek, tehlikeye dikkat çekmek, toprağa sahip çıkmak, koruyucu çözümler üretmek, ağaçlandırma yapmak, doğal varlıkları korumak ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesini sağlamaktır. Bugün Türkiye’nin 81 ilinde TEMA Vakfı bağışçıları sayesinde oluşturulan en az bir orman bulunuyor. Bugüne kadar 37 milyondan fazla fidanı toprakla buluşturduk. Balıkesir’de de 1 milyondan fazla fidan dikimi gerçekleştirdik. Doğa eğitimleri ve farkındalık çalışmalarımızla 6 milyon çocuğa ulaştık. Çevre ile ilgili 100’e yakın kitabı kamuoyuna kazandırdık. Türkiye’nin her ilinde binlerce gönüllümüz ve destekçimiz, 81 il temsilciliğimiz, 311 ilçe sorumluluğumuz, 78 mahallede mahalle sorumluluğumuz ve 145 üniversitede Genç TEMA topluluğumuz var. Gönüllü sayımız 1 milyonu aştı” dedi.

“OKULLARDA BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ ANLATTIK”

Balıkesir’de yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Kuter, “Balıkesir il temsilciliğimiz ve 9 ilçede (Altıeylül, Ayvalık, Bandırma, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Gönen, Karesi, Sındırgı) örgütlüyüz. İlimizdeki gönüllü sayımız 20 bini geçti. Bu yıl Eylül 2022 ile Haziran 2023 tarihleri arasında 2 bin 575 gönüllümüz aramıza katıldı. İlimizde her düzey okulda eğitim çalışmaları ve projeler yaptık, uyguladık. Doğa eğitimleri kapsamında; okul öncesi 49 sınıfta 936 öğrenci, ilkokul 58 sınıfta bin 199 öğrenci, ortaokul 22 sınıfta 554 öğrenci ve lise 10 sınıfta 253 öğrencimize ulaştık. İlimizde 6 okulumuzda TEMA Vakfı tanıtımı, 2 okulumuzda “Su Varlıklarımız” sunumu, 7 okulda “İklim Değişikliği” sunumu, 18 okulumuzda “Biyolojik Çeşitlilik” sunumu gerçekleştirdik. Genel merkezimizin gönderdiği yönerge ve materyallerle 21 sınıfımızda 373 öğrenciye “Sıfır Atık”, 19 sınıfımızda 402 öğrenciye “Ağaç Kardeşliği, 3 sınıfımızda 81 öğrencimize “Evimiz Dünya”, 5 sınıfımızda 110 öğrencimize “İklim Değişikliği” eğitim projeleri uyguladık. “Ağaç Kardeşliği” projemize katılan öğretmen ve öğrencilerimiz adına fidan diktik ve 7 bölgemizde 7 Hayrettin Karaca adına hatıra ormanı oluşturduk. Eğitim çalışmalarımız ve projelerimiz MEB ile TEMA Vakfı arasında oluşturulan protokol çerçevesinde gerçekleştirilmektedir” dedi.

“OKULLARDA FAALİYETLER DÜZENLEDİK”

TEMA Balıkesir Başkanı Metin Kuter, “Yıl içinde 10 okulumuzun 22 sınıfında meşe palamudu çimlendirme etkinliği yaptık. Meşe fidanlarını kasım ayında Orman Bölge Müdürlüğümüzün göstereceği bir alanda toprakla buluşturacağız. 2 okulumuzda kurucumuz, onursal başkanımız Hayrettin Karaca’yı anma törenleri düzenledik. Kasım ayında TEMA Vakfı gönüllü ve destekçileri ile 120 kişinin katılımıyla Karesi Ahşap Kafe’de kahvaltı düzenledik. Balıkesir Kent Konseyi ‘’Su Çalışma Grubu’’nda yağmur hasadı sunumu yaptık. Karesi AVM’de yetişkinlere (66 kişinin katılımı) iklim değişikliği sunumu ve iklim arafı belgesel film gösterimi gerçekleştirdik. Rotary Kulübü üyelerine iklim değişikliği anlattık. Milli Ağaçlandırma Gününde fidan dikim etkinliğine katıldık. Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesindeki fidan dikim etkinliğine Ortaokul TEMA öğrencilerimizle katıldık. Altıeylül Mehmet Ağa Safarov Anadolu Lisesi bahçesine öğretmenlerle birlikte meşe fidanı diktik. Edremit Akçay Altınkum’daki Hayrettin Karaca Parkına 30.yıl etkinlikleri kapsamında zeytin fidanı diktik. Susurluk Çataldağ’a 2 otobüs katılımı ile “Biyolojik Çeşitlilik”gezisi yaptık. Gönüllü öğrencilerimizin katılımı ile Ayvalık “Sulak Alanlar” gezisi düzenledik. Biyolojik Çeşitlilik, Biyolojik Çeşitlilik Kaybı ve  Nedenleri temalı; Karesi TTM’de, Altıeylül 10 Burda AVM’de ve Edremit Cumhuriyet Meydanında stand etkinliği yaptık” ifadelerini kullandı.

“TOPRAK YÜRÜYÜŞÜ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Başkan Kuter, “Topraklarımıza ve erozyona dikkat çekmek amacıyla kasım ayında Karesi’de, haziran ayında Altıeylül’de öğrencilerimizle toprak yürüyüşü yaptık. Balıkesir milletvekili adaylarımıza seçim öncesi vakfımızın hazırladığı 2023 Ekosiyaset Belgesi kitabımızı sunduk. Çevre sorunlarının çözümünde mecliste destek istedik. Haziran ayında Balıkesir Valiliğimizin düzenlediği yaz şenliği etkinliğine yavru TEMA öğrencilerimizle katıldık. Yaptığımız çalışmalar ve etkinlikler yerel basınımızda 96 defa yer aldı. Bizlere destek olan ilgi gösteren Balıkesir Valiliğimize, kaymakamlıklarımıza, belediyelerimize, Orman Bölge Müdürlüğümüze ve şefliklere, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimize, okul yöneticilerimize, öğretmenlerimize, yerel basınımıza ve gönüllülerimize çok çok teşekkür ederiz. Halkımızı doğa için TEMA Vakfında birleşmeye ve gönüllümüz olmaya davet ediyoruz. Balıkesir TEMA umut yeşertmeye devam ediyor!” şeklinde konuştu. Burcu DEMİR

Exit mobile version