Balıkesir genelinde akşam saatlerinden itibaren etkisini artırması beklenen kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış için Balıkesir Valiliği kapsamlı bir meteorolojik uyarı yayımladı. Son değerlendirmelere göre kıyı kesimlerde aralıklarla devam eden yağışların, gece saatlerinden sonra şiddetini artırarak hem merkez ilçelerde hem de kıyı bölgelerinde risk oluşturabileceği belirtildi.
Valilik tarafından yapılan açıklamada, özellikle Ayvalık, Balya, Burhaniye, Edremit, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi ve Savaştepe ilçelerinde yağışların yer yer çok kuvvetli seviyeye ulaşmasının beklendiği ifade edildi.
Balıkesir’i etkisi altına alacak sistemin 21–60 kg/m² aralığında yoğun yağış bırakabileceği kaydedilirken, vatandaşların ani sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olması gerektiği vurgulandı.
Meteorolojik verilere göre yağışlar 28 Kasım 2025 saat 21.00’de başlayacak ve 29 Kasım 2025 saat 18.00’e kadar etkisini sürdürecek.
Vali Ustaoğlu: “Gece Boyu Saha Ekiplerimiz Hazır Olacak”
Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, şehir geneli için yapılan meteorolojik uyarının ardından vatandaşlara seslenerek tedbir çağrısında bulundu.
Ustaoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Balıkesir genelinde etkisini artırması beklenen kuvvetli sağanak yağışa karşı tüm ekiplerimiz teyakkuz haline geçirilmiştir. Özellikle kıyı ilçelerimizde yağışların çok kuvvetli seyredeceği öngörülmektedir. Hemşehrilerimizin ani sel, su taşkınları ve ulaşımda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve hazırlıklı olmalarını önemle rica ediyorum.”
Vali Ustaoğlu, gece boyunca AFAD, belediye ekipleri, jandarma ve emniyet birimlerinin sahada olacağını belirterek şu sözlere yer verdi: “Her türlü olumsuzluğa karşı koordineli bir çalışma yürütüyoruz. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için tüm kurumlarımız gerekli tüm tedbirleri almıştır. Özellikle dere yatakları, alt geçitler ve risk oluşturan noktalarda ekstra önlem alıyoruz. Lütfen yetkili kurumların uyarılarını takip edin ve mecbur olmadıkça trafiğe çıkmayın.”

Körfez İlçeleri İçin Ekstra Uyarı
Meteorolojik açıdan en büyük riskin Edremit Körfezi çevresinde oluşacağı belirtiliyor.
Körfez hattında hem deniz üzerinden gelen nem yükü hem de gece boyunca sürecek hava hareketleri nedeniyle yağışın daha şiddetli düşmesi bekleniyor. Yetkililer, özellikle Edremit, Havran, Gömeç ve Burhaniye bölgelerindeki vatandaşların daha tedbirli olması gerektiğini aktardı.
Uzmanlar, kısa sürede düşecek yüksek yağış miktarının şehir içi trafiğini de olumsuz etkileyebileceğini, yağmurla birlikte görüş mesafesinin azalacağını ve sürücülerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.
Vatandaşlara Kritik Uyarılar
Valilik, yağış süresince vatandaşların şu noktalara dikkat etmesini istedi:
- Dere yataklarından, su taşkın riski olan bölgelerden uzak durulması
- Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmaması
- Elektrik aksamları ve açık alanlarda dikkatli olunması
- Şiddetli yağış sırasında balkon ve çatı su giderlerinin kontrol edilmesi
- Ev ve işyerlerinde su baskınına karşı tedbir alınması
Ayrıca olası acil durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi ile iletişime geçilebileceği hatırlatıldı.

Balıkesir’de Yağışlı Gece Başlıyor
Balıkesir, 28 Kasım gecesinden itibaren kuvvetli bir yağış sisteminin etkisine giriyor.
Valilik uyarıları doğrultusunda şehir genelinde hem ekipler hem de vatandaşlar dikkatli bir bekleyişe geçti.
Sistemin 29 Kasım akşamına kadar etkisini sürdürmesi ve bölge genelinde yoğun yağış bırakması bekleniyor.
Ömer Faruk KARATOSUN
