Bağlanma nedir?
Bilimsel anlamda, yakınlık arayışıyla ilişkilendirilen veya kurulan yakınlığı korumayı hedefleyen bir dürtü veya ilişkidir. İnsanlar söz konusu olduğunda bağlanma fiziksel, duygusal ve psikolojik anlamda yakınlık kurmak için atılan her türlü adımı kapsar.
Bağlanma alarmı nedir?
İnsan beyni, sahibinin bağlı olduğu insanlardan ayrılma olasılığı doğduğunda bir tür alarm işlevi görmek için programlanmıştır. Bağlanma alarmı birçok farklı seviyede işlev görür: İçgüdüleri, duyguları, davranışları, kimyayı ve hisleri etkiler. Alarm hissedildiğinde, korku, endişe, farkındalık, heyecan veya kaygı olarak tecrübe edilebilir ve genelde çocukları temkinli davranmaya yöneltir.
Bağlanma beyni nedir?
Beynin ve sinir sisteminin bağlanmaya hizmet eden kısımlarını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu terim beynin belirli bir kısmına atıfta bulunmak için değil birkaç farklı beyin alanının paylaştığı belirli bir işleve atıfta bulunmak için kullanılır. Yalnızca insanlar, bağlanma sürecinin bilincine varabilecek kapasitedir.
Bağlanma köyü:
Bağlanma köyü çocukların yetiştirilmesi için uygun ortamı sunan bağlardan oluşan bir ağdır. Geleneksel toplumlarda, bağlanma köyü insanların içinde doğup büyüdükleri köylere karşılık gelir.
Bağlanmanın çift kutuplu doğası:
Bağlanma, tıpkı mıknatıs gibi çift kutupludur. Bir insanla veya bir grupla yakınlık kurmak istediğimizde, diğerleriyle temas veya yakınlık kurmaktan kaçınırız. Çocuklar etkin bir şekilde bağlanmak istedikleri insanlara rakip olduğunu düşündükleri insanlara karşı özellikle direnç gösterir. Çocuklar akranlarına yöneldiklerinde, evebeynlerine ve kendilerini yetiştiren diğer yetişkinlere direnç gösterirler.
Bağımlılık nedir?
Bireylerin, kendilerinin ruhsal ve bedensel sağlığına ya da sosyal yaşamına zarar vermesine karşın, belirli bir eylemi yinelemeye yönelik önüne geçilemez bir istek duymaları halidir.
Eğer sizde, ilişkinizin bağımlılık boyutuna geldiğine inanıyorsanız ve bundan kurtulmak istiyorsanız en yakın zamanda bir uzmandan destek almayı ve ilişki rutinlerinizi tekrardan normal seyrine gelmesini sağlamayı ihma