Aliyev, TDT’nin yalnızca bir iş birliği platformu olmadığını, aynı zamanda önemli bir jeopolitik merkez olarak şekillendiğini belirtti. İstikrar, stratejik konum, olumlu demografi, ulaşım ve lojistik imkanları, doğal kaynaklar ve artan askeri potansiyelin TDT’yi küresel sahnede dikkate değer bir aktör hâline getirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, ülkeler arasındaki güvenliğin sağlanmadan ekonomik ve sosyal gelişimin mümkün olamayacağını vurguladı. Uluslararası hukukun ihlallere maruz kaldığı bir dönemde, askeri ve teknik iş birliklerinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Aliyev, Azerbaycan ile Türkiye arasında güçlü bir askeri iş birliği bulunduğunu ve son bir yılda 25’in üzerinde ortak tatbikat düzenlendiğini hatırlattı.

Bu kapsamda Aliyev, TDT ülkeleri arasında savunma ve güvenlik alanındaki geniş iş birliği çerçevesinde, 2026 yılında Azerbaycan’da ortak askeri tatbikat yapılmasını önerdi. Bu adımın, üye ülkeler arasında koordinasyonu güçlendireceği ve bölgesel güvenliğe katkı sağlayacağı ifade edildi.

Aliyev, güvenlik ve istikrarın, ekonomik ve siyasi kalkınmanın temel şartı olduğunu belirtti. TDT’nin, bölgesel iş birliği ve ortak tatbikatlar aracılığıyla tek bir güç olarak hareket etmesinin, hem üye ülkeler hem de uluslararası toplum için kritik bir öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.
HABER MERKEZİ

