Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarını seçmek için hayata geçirilen Akademi Giriş Sınavı (AGS) hakkındaki detayları açıkladı. Sınav, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Temmuz 2025 tarihinde uygulanacak.
AGS Sınavı Ne Zaman ve Nasıl Yapılacak? AGS, iki oturumda gerçekleşecek:
- AGS Oturumu: 80 sorudan oluş
- ÖABT Oturumu: 50 sorudan oluşacak ve adayların alan bilgisine yönelik olacak.
Toplamda iki oturum sonucu elde edilen puanlar öğretmen adaylarının başarılarını belirleyecek. Çeşitli branşlarda adayların MEB-AGS puanı hesaplanırken, AGS puanının ve ÖABT’nin etkisi %50 oranında olacak.
Yabancı Dil Öğretmenliği Adaylarına Farklı Puanlama Sistemi Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce gibi yabancı dil öğretmenliklerinde adayların puanları AGS puanının %50’si ve YDS (veya e-YDS) puanının %50’si baz alınarak hesaplanacak.
AGS Sınavında Hangi Konular Yer Alacak? AGS kapsamında adaylara sorulacak 80 soru aşağıdaki konuları içerecek:
- Sözel ve sayısal yetenek
- Tarih
- Türkiye coğrafyası
- Eğitimin temelleri
- Türk Milli Eğitim Sistemi ve mevzuatı (anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu)
Alan bilgisine dayalı ÖABT oturumunda ise öğretmen adaylarının seçtikleri branşlarla ilgili 50 soru sorulacak.
Detaylar ÖSYM Tarafından Açıklanacak MEB-AGS sınavına ilişkin daha ayrıntılı bilgiler ve başvuru süreçleri ilerleyen günlerde ÖSYM tarafından kamuoyuna duyurulacak.
Şefiye YILDIRIM