Afetlerle Savaşta Yeni Silahlar!

Devlet Su İşleri (DSİ) makine parkı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla düzenlenen törenle önemli bir güçlendirme daha yaptı. Yeşil Karıncalar olarak anılan DSİ iş makineleri filosuna 25 adet treyler çekicisi ve Türkiye’de ilk kez envantere giren iki adet yüzer paletli (amfibik) ekskavatör dahil edildi.

thumbnail 1 - Marmara Bölge: Balıkesir Son Dakika Haberleri ile Hava Durumu

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle su kaynaklı afetler ve orman yangınlarının sayısı ve şiddeti artarken, bu felaketlerle mücadelede DSİ’nin makine parkı kritik bir rol üstleniyor. Taşkınlardan orman yangınlarına, heyelanlardan depremlere kadar 7/24 görev yapan Yeşil Karıncalar, zararları azaltmak için canla başla çalışıyor.

Makine parkına yapılan takviyelerle, afet bölgelerine hızlı ulaşım ve müdahale kapasitesi artırıldı. DSİ’nin treyler çekicisi sayısı böylece 213’e ulaştı. Amfibik ekskavatörler ise hem karada hem suda çalışma imkanı sunarak su yolları, nehir deltaları, baraj ve göl bakımında etkinlik sağlayacak.

Törende konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2021-2025 döneminde DSİ makine parkına 570 iş makinesi kazandırıldığını belirtti. 2024 ve 2025 yıllarında planlanan 100 treyler çekicisi ve nakliye treyleri alımının bir kısmının 2024’te, kalan 25 adetinin ise törenle teslim alındığını aktardı.

Bakan Yumaklı, suyun kontrol altına alınmadığında dünyanın en yıkıcı afetlerinden biri haline geldiğini vurgulayarak, 1975’ten bu yana yaşanan taşkınlarda 900 kişinin hayatını kaybettiğini ve 990 bin hektarlık alanın etkilendiğini ifade etti. Ayrıca ekonomik kayıpların yaklaşık 4 milyar dolar civarında olduğunu aktardı.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ise yapılan her 1 birimlik yatırımın sahada 7 birimlik hasarı önlediğini söyledi. Balta, DSİ’nin su temini, enerji üretimi, gıda güvenliği ve can-kaybını önleme çalışmalarına dikkat çekti. 2024 yılında ülke genelinde yapılan makinalı çalışmalarda, 81 ilde 199 toplu ve 1.356 münferit çalışmanın gerçekleştirildiğini, bunun 8 milyar liraya mal olduğunu belirtti. Ancak Yeşil Karıncalar sayesinde bu tutarın 3 milyar liraya indirildiğini, 5 milyar liralık tasarruf sağlandığını ifade etti.

Genel Müdür Balta, DSİ makine parkındaki 5 bin 554 iş makinesi ve deneyimli operatörlerin afet anından itibaren vatandaşların yanında olduğunu ve yaraların sarılmasında önemli görevler üstlendiğini sözlerine ekledi.

HABER MERKEZİ

Exit mobile version