Yunan basınında çıkan analizlerde, söz konusu füzelerin Türkiye’nin envanterindeki F-16 savaş uçaklarına entegre edilmesiyle birlikte Ankara’nın Ege hava sahasında üstünlük sağlayacağına dikkat çekildi. Özellikle uzun menzilli bu füzelerin, bölgede stratejik dengeyi Türkiye lehine değiştirme potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor.
Washington’un tavrı Atina’yı endişelendirdi
Yunan savunma kaynakları, bu satış kararının ABD’nin son dönemde Türkiye ile ilişkileri düzeltme niyetinin bir göstergesi olduğunu savundu. Türkiye’nin daha önce S-400 hava savunma sistemlerini almasına rağmen, Washington’un bu tür bir satışa onay vermesi, Atina’nın “stratejik endişelerinin hiçe sayıldığı” şeklinde yorumlandı.
Ege’deki hava güvenliğinin tehlikeye girdiğini düşünen Yunan yetkililer, bu gelişme karşısında Fransa ve İsrail gibi ülkelerle yeni savunma iş birlikleri arayışına girebileceklerinin sinyallerini verdi. Uzmanlar, “Artık havadaki üstünlük sadece bir prestij değil, aynı zamanda bölgesel caydırıcılığın temel taşıdır” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ