Cumhuriyet Paneli’nde söz alan Araştırma Görevlisi Doç. Azer Gürcan, Kurtuluş Savaşı’nın kritik dönemlerinden örnekler vererek iletişimin savaşlardaki önemine dikkat çekti. Gürcan, “Haberleşme olmadan savaş kazanılamaz. İşgalci kuvvetler Osmanlı Devleti’nin iletişim ağını ele geçirdiğinde Osmanlı için mücadele çok daha zorlu hale gelmişti” ifadelerini kullandı.
“TOPYEKÛN BİR ZAFER İÇİN SİYASİ BİR BOYUT GEREKLİYDİ”
Osmanlı İmparatorluğu’nun Lozan Antlaşması’nı imzalaması sürecinde halkın direniş ruhunun önemini vurgulayan Gürcan, “Mustafa Kemal, Türk milletinin direniş ruhunu gördüğü için bu mücadeleye liderlik etti. İşgallere karşı halk, kendi bölgelerini savunmak adına hızla örgütlenmiş olsa da topyekûn bir zafer için siyasi bir boyut gerekliydi” ifadelerini kullandı. Gürcan, ayrıca Mustafa Kemal’in meclisin onayını alarak savaş yönetimi oluşturmasının, dünyada eşine az rastlanır bir demokrasi örneği sunduğunu vurguladı.
“CUMHURİYET BİR KARŞI DURUŞTUR”
Cumhuriyetin önemine de değinen Gürcan, “Cumhuriyet, bir karşı duruş olarak, Türk milletini çağdaş milletler arasına taşıma amacını taşır” diyerek Cumhuriyet’in ülkemiz için getirdiği ileriye dönük kazanımlara dikkat çekti.
Panelde, cumhuriyetin ve demokrasi mücadelesinin tarihsel süreçleri ele alınırken, katılımcılar günün anlam ve önemini hatırlatan konuşmalarla programa katkıda bulundu.
Fotoğraflar: Ömer Faruk ALA
Ömer Faruk ALA